divendres, 15 de juliol del 2016

TRAVESSA EL CINQUÈ LLAC 
SENDERISME

La ruta
El Cinquè Llac és una travessa circular de senderisme als Pirineus, amb inici i arribada a la Pobla de Segur.
Es tracta d’ una ruta de mitja muntanya, assequible a tot tipus d’aficionats, que  transcorre pels Pallars i l’Alta Ribagorça, als peus del Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici, a través d’un itinerari senyalitzat dividit en 5 etapes.
Durant més de 100 km el senderista anirà superant l’orografia canviant que ens ofereix la natura, tot gaudint d’una de les zones del Pirineu més desconegudes i alhora més sorprenents: el pla de Corts, la vall Fosca i la vall de Manyanet, i descobrint el llac de Montcortès, El Cinquè Llac.
El Llac s’anirà albirant des de diferents pics de la ruta, com si fos una gota d’aigua, fins que en l’última etapa ens el trobarem de ple.
Un dels principals valors de la ruta és que la major part del recorregut es fa per camins de ferradura i corriols de muntanya (62%), alguns recuperats per a l’ocasió i d’altres ja marcats pels respectius consells comarcals. Si bé en cada etapa trobarem trams per pista (26%) i carretera (12%).

Cultura i tradicions
 Fent camí anirem aprenent que la zona ha estat habitada des de la prehistòria fins a l’actualitat. Trobarem dòlmens, ermites, esglésies, viles closes, monestirs, ponts i restes romàniques, bordes, masies i  cabanes de pastor.
Aquests últims són exemples d’arquitectura en pedra seca, un ric tresor de la nostra història, com també ho són els camins transcorreguts, camins de pastors.

La màgia del Cinquè Llac
El Cinquè Llac permetrà al senderista caminar per un espai realment rural, inèdit però humanitzat, on els pobles mantenen el seu caràcter original i conserven les festes, els costums, les llegendes i  les tradicions.
Les llegendes ens acompanyaran  i  donaran nom a cada jornada, unes llegendes que impregnaran de màgia el nostre viatge per les muntanyes amb el fi de descobrir El Cinquè Llac.
Etapa 1- La Geganta Adormida
Etapa 2- L’Aquelarre de Serraspina
Etapa 3- El pont del Diable
Etapa 4- La Casa Encantada
Etapa 5- L’estany de Montcortès

El premi final: el Ganxo de pastor
Els camins transcorreguts són camins de pastors.
Els pastors per poder caminar bé en els seus desplaçaments utilitzen el bastó d’avellaner, ja que són molt drets, pesen poc i permeten fer creure les ovelles.
Als senderistes, se’ls donarà un bastó d’avellaner on haurà de quedar constància de les 5 etapes superades: les 5 marques de pastor de cada casa.
Qui aconsegueixi les 5 marques, aconseguirà el trofeu, el Ganxo de Pastor: el tercer braç del pastor, que li serveix de braç llarg per poder enxampar les ovelles per una de les potes del darrere.

Informació Pràctica
1.   Dificultat tècnica
Es tracta d’una travessa de senderisme de “mitja muntanya” i de dificultat tècnica baixa. Això no obstant, la ruta presenta uns desnivells positius considerables i per completar el recorregut en 5 etapes es requereix una mínima forma física.
Cal tenir en compte que les etapes es recorren amb un temps estimat d’entre 4 i 8 hores diàries de mitjana.
-  Distància total:   102,30 km
-  Desnivell positiu acumulat:   5283 m
-  Desnivell negatiu acumulat: -5283 m
-  Temps total estimat:   30 h
Altura màxima: 1557 m
-  Altura mínima: 529 m.
Temporada recomanada: Recomanem la primavera i la tardor com a temporades més indicades per recórrer El Cinquè Llac, tant per la temperatura com pel paisatge, encara que per la suavitat del clima mediterrani es pot recórrer tot l'any durant hiverns i estius poc rigorosos.
2.   Infraestructura: Senyalització
La ruta està senyalitzada amb fites de seguiment al llarg dels més de 100 km de recorregut amb la senyalística oficial de Turisme de Catalunya que incorpora un vinil del Cinquè Llac i amb la línia groga de continuïtat.

Complements a la senyalització:
       Mapa del Cinquè Llac de l’editorial Alpina escala 1:30.000.
       Descàrrega gratuïta dels tracks i roadbook des de http://www.elcinquellac.com


Novetats 2016:
Slow Cinquè Llac: per gaudir al teu propi ritme. El Cinquè Llac Slow ha estat dissenyat per al senderista que vol caminar mig dia, entre 4 i 6 hores, i fer entre 16 i 18 km diaris. Per a qui és tan important  fer fotografies, trobar gent local i gaudir d’un bon pícnic com la mateixa caminada. I amb els trasllats ja incorporats a la ruta per fer el camí més soft.
El Cinquè Llac en BTT o amb bicicleta elèctrica és una ruta dissenyada per gaudir de la bici per les valls més desconegudes del Pirineu de Lleida (la vall Fosca, la Vall de Manyanet, la vall d’Adons i el Pla de Corts)
Pedaleja sense preocupacions. Tu només has de gaudir de la bici i de tot el que el Pirineu t’ofereix: el paisatge, la gastronomia, el patrimoni i la seva gent.
  • Et facilitem el material necessari per a seguir la travessa: mapa de la ruta, track en GPS i el llibre de ruta
  • Et reservem els allotjaments
  • Et portem l’equipatge de casa rural a casa rural.

Descarrega't aquí el track

Descarrega't aquí la fitxa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada